Henri Remmers heeft leuke weetjes over het oog!

oog

Het oog is een bijzonder en ingewikkeld orgaan. Naast dat iedereen weet dat je ermee kan kijken heb ik hieronder nog meer weetjes die interessant kunnen zijn.

Knipperen

Gemiddeld knippert een mens zo’n tienduizend keer per dag. Men knippert met de ogen om het oog vochtig te houden en beschermt tegen het vuil.

Vrouwen knipperen twee keer zo veel dan mannen. Vrouwen reageren sterker op prikkels zoals geluid. Ook mensen met lichte ogen knipperen meer dan mensen met donkere ogen.

Als men nerveus of verliefd is, zal er vaker worden geknipperd met de ogen.

Het oog

Om het vuil en stof tegen te gaan, heb je wimpers. Een mens heeft ongeveer 200 wimpers per oog.

De kleur van je iris hangt af van de pigmentatie. Hoe minder pigmentatie je hebt in je ogen, hoe lichter de kleur van de iris. Als je dus blauwe ogen hebt, heb je weinig pigment.

Je ogen projecteren alles op zijn kop. De beelden (alles wat jij ziet) komt als het ware ondersteboven binnen in het ogen. In de hersenen worden deze beelden weer in de juiste positie gezet.

Als men niest, gebeurt dat altijd met de ogen dicht. Niemand kan namelijk niezen met de ogen open. Het sluiten van je ogen bij het niezen is een reflex waar je niks tegen kan doen.  Dat je ogen eruit komen bij het niezen met de ogen open is een fabeltje.

Probeer maar eens over je linker schouder te kijken met je linkeroog dicht. Dat gaat niet! Je neus blokkeert namelijk het gezichtsveld van je rechteroog.

Sommigen zien zwarte of vage vlekken voor de ogen die ”rondzwemmen”. Dat zijn eiwitresten of afgestorven cellen.

Kleuren

Bij de geboorte is iedereen kleurenblind. Vier maanden na de geboorte ontwikkelt men het vermogen om kleuren te onderscheiden.

Ogen die goed werken, kunnen circa miljoen kleuren van elkaar onderscheiden.

Er zijn meer mannen kleurenblind dan vrouwen. Zo’n 1 op de 12 mannen is kleurenblind. Bij de vrouwen is dat 1 op de 250.

In Nederland zijn circa 700.000 mensen kleurenblind.